Маршрути

София, столицата на България, е град на неизвестните съкровища и скритите изненади. Това е европейски град с дълга и интересна история, чието начало води към VI-V хилядолетие преди Христа, откогато датират първите останки от праисторическо селище.

По време на Римската империя са изградени улици, форум и терми – градски минерални бани, сред които можем да се разходим и днес. Император Константин I Велики  утвърждава града като християнски център, като по това време се издига и храма „Света София“, който по-късно дава и името на града.

През Средновековието малки църкви и манастири се появяват в подножието на Витоша планина, която доминира в пейзажа на града. Най-известната сред тях е Боянската църква, която e паметник, включен през 1979 г. в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО под № 42. 

Следват близо петстотин години османско владичество, които остават своя отпечатък върху облика на града, като се смята, че една от емблематичните православни църкви на София днес „Свети Седмочисленици“ е построена като джамия от известния архитект и инженер по времето на султан Сюлейман Великолепни – Синан, който е построил известните джамии „Сюлеймание“ в Истанбул и „Селимие“ в Одрин. 

Съвременният вид на града се поставя след Освобождението на България от европейски архитекти, сред които Адолф Мусман, проектирал градоустройствени планове на Щутгарт и Дюселдорф, елзасецът Йосиф Фрай и швейцарският придворен градинар на румънския крал, Даниел Неф, който проектира някои от големите софийските паркове и градини.

Европейското развитие на града е прекъснато от социалистически сгради със силно съветско влияние през 50-те години на миналия век, които преобразуват центъра на столицата и оформят големите жилищни комплекси в периферията на града.

Днес столицата на България съчетава европейски стил с ориенталско многообразие, колоритни пазарчета, галерии, уютни кафенета, ресторанти с вкусна и разнообразна кухня, гостоприемни и уютни хотели, като можете да намерите най-подходящия  в сайта за настаняване trivago.  По улиците на града могат да се намерят антикварни и книжарски сергии, продавачи на пуканки, гевреци и печени кестени оживяват тротоарите, което прави София един приятен за разходки град.