Зеленият град

42.694955 23.32524

Градската градина

Най-старият парк в София, който съществува още по време на Османската империя, днес е ограден с емблематични сгради за българската столица – Народен театър, Министерство на отбраната, Двореца, Българска народна банка, новия Гранд хотел София и забележителната къща Христо Гендович, която в началото на ХХ век е най-високата сграда в София.

 

42.696327 23.326951

Дворецът и градината

Сградата, която рязко контрастира със социалистическите мастодонти на бившия Партиен дом, Президенството и Министерски съвет, е бившият Царски дворец, в момента Националната художествена галерия. Преди това сградата е турски конак, който е преустроен от австрийски архитекти, като официално е открит на 26 декември 1882 г., като на събитието присъстват хора както с вечерно облекло, така и с народни носии . Второ разширение е направено през 1893-1894 г. за женитбата на Фердинанд I и княгиня Мария Луиза. Пред двореца са прочутите жълти павета на София, за които се смята, че са зестра на княгиня Елеонора при женитбата й с княз Фердинанд.

 

42.694781 23.33003

Градинката на Военния клуб

Градинката пред Военния клуб се оформя през 1927 г., като преди това там е имало занемарен изкоп, пълен с вода, в който дори е можело да се видят къпещи се биволи. В градинката се намира паметникът на Стефан Стамболов, министър-председател, който превръща България от турска провинция в модерна европейска държава. Близо до това място през 1895 г. Стамболов е посечен със саби от политическите си съперници. Политическите страсти се развихрят в градината и след повече от 100 години, когато тук се провежда първото опозиционно шествие срещу комунистическия диктатор Тодор Живков.

 

42.697151 23.334874

Университетска ботаническа градина

Градината е създадена през 1892 г. от първия професор по ботаника в България д-р Стефан Георгиев. При откриването е засаден дъб, в чийто корени княз Фердинанд заравя златна монета. Тук се отглежда свещеното за китайците дърво – гинко, чиито листа през есента се обагрят в ярко жълто, а също и метасеквоя, донесена през 1947 г. от Сечуан. Днес градината разполага с над 1500 растителни видове, тропическа част, розариум в английски стил и пеперуден павилион.

 

42.694497 23.338442

Докторската градина

Първоначално е издигнат паметникът през 1883-1884 г. в чест на загиналите медици в Руско-турската война, откъдето произлиза и името на градината, проектирана от придворния градинар Даниел Неф. Тя е първата ботаническа градина в София, която от градина в пейзажен стил се оформя като парк с геометрична композиция, като в североизточната част е организиран лапидариум – експонирана археология от римския период на Сердика, с фрагменти от храма на Зевс-Серапис от II  век, намерени под днешния площад Гарибалди. Една от най-обичаните градини в София е сцена за приятни фестивали от класическа музика до джаз.

 

42.692459 23.345051

Паркът на Военна академия

Паркът на Военна академия „Г.С.Раковски“, създаден през 1906 г. по проект на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, автор на Синагогата, Турската резиденция и къщата на Яблански, е изключително богат на различни дървесни видове – смърч, бял бор, черен бор, чинар, ясен, явор. Една от основните забележителности е оградата от пушки, която е изградена през 1935 г. и са използвани 1895 цеви на пушки, с които българската войска воюва по бойните полета във войните за национално обединение. Днес паркът е отворен за посетители и е открита сцена за театрални и оперни представления.

 

42.689592 23.337894

Борисовата градина

Гордостта на общинските власти през 1882 г. е Пипиниерата - градина за разсаждане на дръвчета. Идеята за „разсадна градина“ обаче среща неодобрението на местни шопи от село Слатина, които се опълчват срещу залесяването и пускат козите си сред новозасадените от общинския градинар Даниел Неф млади фиданки.  Така се стига до голямата „овча война“, в която селяните дават две жертви, но въпреки това властите налагат своята воля. Градината преживява различни моди в декоративното залесяване от акации, през явор, ясен и липа до конски кестен. Борисовата градина е любимо място за разходки на софиянци покрай езерото „Ариана“, което по традиция през зимата се превръща в ледена пързалка. 

 

42.674501 23.30877

Южен парк

Мястото на днешния зелен оазис – Южен парк е покрито с прах и тухли, заради тухларна фабрика, преди архитект Магда Карлова да изработи неговия проект през 1972 г. Изкопите, останали от фабриката, са превърнати в интересни долини,  езера, а от чудесната английска поляна се открива прекрасен изглед към Витоша. В парка може да се наблюдава рядък дори за България вид като черния кълвач, който заедно с червеношийката зимува тук. Емблема на парка обаче са зеленоглавите патици, които столичани редовно хранят.

 

42.620823 23.303672

Витоша

Планината Витоша е неделима част от пейзажа на София и ненапразно присъства в едно четирите полета на герба на столицата. Първият природен парк на Балканския полуостров, обявен през 1934 г., като в него са включени два биосферни резервата, в които присъства половината флора на България. В горите и по южните склонове могат да се срещнат сърни, благородни елени, лисици, диви свине и ограничен брой мечки. Една от характерните забележителности са каменните реки, които повечето софиянци наричат морени. Най-високата точка на планината е Черни връх 2290 м. Планината предлага прекрасни условия за спорт и туризъм на 30 минути от центъра на града – ски, алпинизъм, планинско колоездене, езда.