Шареният град

42.704823 23.323726

Лъвов мост

Един от символите на града, чието строителство започва през 1888 г., има твърде мрачна слава. По време на Османската империя съществува закон, че престъпниците, които не са от града, биват обесвани пред портата, през която са влезли. Така на Шарения мост, както се казва мястото преди това, намират смъртта си четирима български революционери и книжовници, които се опълчват срещу османските власти. В тяхна памет след Освобождението са изработени четирите лъва на моста. В близост до моста са построени много хотели, които са имали скандална слава в миналото и ул.„Мария Луиза“ е била известна като улицата на червените фенери.  Градската легенда гласи, че затова лъвовете са без езици, за да не разнасят пикантните истории.

 

42.701263 23.318829

Женски пазар

Една от софийските потайности, която носи очарованието на различните миризми и шарениии, е Женският пазар. Той се намира в един от най-старите и интересни квартали на София, където изобилстват къщи с архитектура от началото на ХХ век. На пазара могат да се намерят както огромно разнообразие от плодове и зеленчуци, така и всевъзможни джунджурии от лопати и гумени галоши до чудесни глинени съдове и плетени чорапи. На това място е съсредоточен Изтокът в София – китайски супермаркет, арабски магазинчета и индийски магазини за дрехи и шалове.

 

42.700281 23.321002

Софийската синагога

Софийската синагога е най-голямата сефарадска, испано-еврейска, синагога в Европа. Нейната съдба е драматична, подобно на съдбата на еврейската общност. Завършена през 1909 г. от известния по онова време архитект Фридрих Грюнангер в нео-мавритански стил, който се съчетава много добре  с османското наследство в центъра на София. Истинско произведение на изкуството е близо двутонният месингов полилей, закупен от Виена. Голяма гордост за българското общество е спасяването на 48 000 евреи от депортиране по време на Втората световна война, където по невероятен начин се преплитат интересите на българския цар, парламентаристите, православната църква и комунистическата партия.

 

42.69993 23.322139

Халите

Първият покрит пазар у нас, с модерна за времето си павилионна архитектура, изграден преди 100 години, е дело на архитект Наум Торбов и се отличава с впечатляващи декорации по фасадата. Преди това на същото място се е намирал цирк „България“, в който изнася представления Лазар Добрич, тук е монтиран и първият киноекран в София. В спомените на столичани предвоенните хали са рог на изобилието със зеленчуковите сергии, касапските вътрешни дюкянчета, на които на триметрови метални прътове висят одрани цели животни – телета, агнета, зайци, дори сърни и елени, с претрупаните рибарски сергии, където лежат омари, октоподи, змиорки, с плетените кошници, пълни с живи раци. Вътре цари невъобразим шум от крещящи търговци и суетящи се клиенти. В закрития пазар тогава идват предимно мъже, не е прието да влизат жени.

 

42.699564 23.322472

Джамията Баня башъ

Софийската джамия е построена вероятно през 1566 г. или 1567 г. като в нея се наблюдават както спецификата на османската архитектура през ХVI  век, така и заемки от византийския архитектурен стил.  Смята се, че тя е дело на най-значимия османски архитект Синан.
Минарето на джамията представлява изящно архитектурно произведение, за което пътешественикът Евлия Челеби, пише през XVII век,  че по красота няма равно в София. След природните и политически земетресения през  XIX век, днес тя е единствената действаща джамия в столицата и всеки петък могат да се видят много мюсюлмани, които се молят дори на тротоара пред джамията.

 

42.699366

Централна баня

Минералните извори в София определят мястото на града още от римско време, според една от легендите за принцеса София,  жената на византийския  император Юстин, се излекувала от тежка болест точно тук.  Строежът на Централната минерална баня започва едва през 1906 г. и е дело на българските архитекти Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер, които съчетават модерни архитектурни традиции с влияния от средновековното българско строителство и създават неоромантичния стил, който е без аналог  в България. Близо 70 години Банята изпълнява функциите си  и е притегателно място за поколения софиянци заради лечебните свойства на водата. В момента Банята се ремонтира, за да приюти богатата колекция на Музея на София, а част от нея да върне първоначалната си функция, като се превърне в модерен СПА център.

 

42.696753 23.321356

Православна катедрала "Света Неделя"

Драматичната история на църквата е обвита в загадки. По римско време тук се намира градският съд, а през Х век е издигната и първата църква. През 1460 г. по време на чумната епидемия в София са пренесени мощите на сръбския крал Стефан Урош II Милутин (1282-1321 г.), като според преданията те пазят града от земетресения и болести. Мястото, където мощите са положени, като по чудо остава незасегнато по време на кървавия атентат през 1925 г. , организиран от нелегалната комунистическата партия, чиято цел е цар Борис III, който оцелява по чудо. Днес това е един от най-популярните храмове в София, където всяка събота и неделя могат да се наблюдават много сватби и кръщенета.

 

42.698688 23.319671

Католически катедрален храм "Свети Йосиф"

Първият камък за възстановяване на католическата катедрала „Свети Йосиф“ е поставен от папа Йоан Павел II през 2002 г. Изградена е на мястото, където се намира предишният католически храм, разрушен от бомбардировките през Втората световна война и довършен от опустошителен пожар, който обаче като по чудо не засяга статуите на Божията майка, копие на Светата Дева от Лурд, на св. Йосиф, покровител на храма и на св. Антон. Католицизмът е пренесен у нас през ХVII в. от дубровнишки търговци и миньори, през 1841 г. капуцините основават софийската епархия, а днес общността наброява над 5000 души, а повечето от тях са капуцини - клон, отделен от францисканците през 1542 г. 

 

42.694631 23.32068

Булевард "Витоша"

Пешеходният булевард  е най-оживената търговска улица на София, която привлича като магнит както жителите, така и гостите на града. Наследила една от римските улици Cardo в посока север-юг, днес от нея се открива прекрасна гледка към планината Витоша, преминава покрай НДК и завършва в Южния парк. Магазините и кафенетата са отличителната черта на булеварда.

 

42.691852 23.324365

Площад "Славейков"

Едно от най-оживените и интересни места в София е  „важно кръстопътище“ още по времето на Османската империя, когато на „Кафене баши“ се събират градските първенци. Площадът носи името на известния български писател П.Р.Славейков, а статуята на скулптура Георги Чапкънов, която стои в единия ъгъл на площада, изобразява баща и син Славейкови. През 20-те и 30-те години на ХХ век се оформя съвременният облик на площада, като най-представителната сграда, днешната Столична библиотека, е изградена след конкурс, който печели 24 годишната архитектка Виктория Ангелова, възпитаничка на Висшето техническо училище във Виена и Дрезденската политехника. Днес площадът е място за книжарница на открито в София.

 

42.689971 23.327595

Църква "Свети Седмочисленици"

Църквата „Свети Седмочисленици“ има история, претърпяла много перипетии. До 1900 г. е известна като Черната джамия, като починът за нейното построяване е на султан Сюлейман I Великолепни. Легендата гласи, че джамията се издига заради битката при превземането на Будапеща от османските турци. По време на Руско-турската война джамията е превърната в затвор, а след Освобождението известният български държавник Петко Каравелов лансира идеята джамията да се преобразува в църква на името на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, на които голяма част от славянството дължи своята азбука. Днес в църквата може да се чуе църковният хор на храма, известен с популяризирането на източноправославната музика.

 

42.690704 23.334483

Паметникът на Съветската армия

До Освобождението мястото на днешната градина, известно като Стамболови ливади, е заблатено и през зимата дипломатите и първенците на София организират тук музикални увеселения и пързаляне с кънки за изумление на местните шопи. Тук е построен първият български алпинеум, а през 1891 г. със средства на княз Фердинанд е организиран и първият зоопарк в България. През 30-те години е изградена царска детска площадка с лабиринт, басейн и детски театър. През септември 1944 г. в градината е разположена съветска зенитна батарея,  като впоследствие там е издигнат и паметник в чест на Червената армия, който и до днес буни духовете на софиянци. Днес градината живее собствен живот като място за алтернативни спортове и култура. Далеч от политическите страсти, през 2011 г., паметникът влезе в световните новини след като неизвестен художник оцвети скулптурните фигури на съветски войници като герои от американски комикси.

 

42.690503 23.33732

Орлов мост

През 1889 г., двама чехи - архитектът Адолф Колар и инженерът Вацлав Прошек - започват строежа на Орлов мост, символичната врата на столицата. Името си той получава от орлите, които са от двете страни на моста. Фигурите на царствените птици са произведени от виенската фирма "Вагнер & Биро", собственост на големия предприемач Рудолф Филип Ваагнер. Освен фигурите на орлите, неговата фирма изработва и чугунените парапети. Четирите бронзови орела, които гледат в четирите посоки на света, са монтирани на 12-метрови пилони. Те са поставени в памет на българските заточеници по време на османското владичество. Самият мост се намира на мястото, на което те са посрещнати при завръщането им от плен през 1878 г. Постепенно мястото става център на политически срещи, светски флиртове и търговски интереси.

 

42.683898 23.330078

Римската стена

Един от малкото запазени паметници на османското наследство в София е стената, погрешно известна сред софиянци като Римската стена. Това е било мястото на ходжата, който служи молитвата „хаджилар езън“ за онези, които заминават на хаджилък. По-късно около нея се оформя пазар в един от най-скъпите и луксозни квартали на София – Лозенец.

 

42.666107 23.3572

Социалистическото наследство

Повече от двадесет години след падането на Берлинската стена, през 2011 г., сред много противоречиви оценки е открит музей на спонсорираното от държавата пропагандно изкуство по време на комунистическия период на България (1944-1989 г.). В него може да се види червената звезда, която години наред украсява партийния дом и скулптурата на Ленин, която от 70-те години на ХХ век се извисява на централния столичен площад „Света Неделя“, където днес се намира фигурата на „Света София“. Панелните комплекси в крайните квартали на града също са част от наследството на тази епоха, като жителите им непрекъснато търсят начини как да разширят и украсят миниатюрните си апартаменти.

 

42.644621 23.266129

Софийската Света гора

През XIII век, по време на Второто българското царство, са построени повечето от 14 манастира в района около София, известен като Мала Света гора, които макар и далеч от великолепието си в миналото съществуват и до днес.  Най-известен сред тях е царският Драгалевски манастир „Света Богородица“, който приютява Васил Левски. В подножието на Витоша се намира и известната Боянска църква, паметник, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, чийто стенописи свидетелстват за  значимия принос на българското монументално изобразително изкуство през ранното Средновековие в европейското културно пространство.