Градинарят

Shevket_Fejzullov
Шевкет Фейзулов, снимка: Елена Дикова

Име

Шевкет Фейзуллов, 78 годишен, роден в с. Гложево, община Вятово

Професия

пенсионер

Квартал

кв. Лозенец

Моята София

Любовта ми към София датира от 1948 г., когато като гимназисти от цялата страна дойдохме на един празник на физкултурата и спорта и със заучени упражнения на републикански стадион направихме много добри изпълнения. Бяхме настанени в кв. Лозенец, където имаше казарми и там сутрин и обед ни даваха храна от войнишката кухня. Тогава все още личаха следите от бомбардировките. По-късно през есента на 1952 г. аз бях студент във Филологическия факултет на Софийския университет "Климент Охридски", бях между първенците на випуска "Турска филология" с тенденцията да стана асистент, но между кандидатите имаше хора, които бяха свързани с други сили и власти и аз не бях избран.

Моят квартал

От 1978 г. с моето семейство се преместихме на работа в София и аз бях назначен в редакцията на Главно управление на Строителни войски, откъдето ни настаниха в ново жилище в ж.к. Люлин 5 и там живяхме 24 години. Когато ми казаха, че ще ме настанят там, моят началник ми даде служебна кола, за да разгледам квартала, стори ми се, че отивам на края на света. Намерихме блок 506, което ми се видя много далеч. Когато обаче видях завършения напълно двустаен апартамент, аз и жена ми бяхме изненадани, че без да се докоснем до варови разтвори, цимент и гипс, ние имахме едно готово жилище и се почувствахме много радостни. Всеки микрорайон в Люлин се развиваше непрекъснато и на празните парцели се издигаха високи жилищни блокове, изградени по системата на пълзящия кофраж. София преживя няколко земетресения оттогава, но по стените им няма никакви пукнатини. Сега живея в Лозенец, като селско момче, обичам контакта със земята и продължавам дори и в София да поддържам градина със цветя пред блока.

Моят род и семейство

В родословното ми дърво има няколко хафузи, които са научили Корана наизуст. Прадядо ми, вуйчовците ми и чичо ми имаха тази титла. И аз изглежда съм унаследил тези качества и много ми се отдаваше учението и станах любимец на преподавателите по психология, френски и руски. Имам две деца - дъщеря, която е лекар във Франция и син, който е инженер и в момента работи в бюро за легализирани технически преводи.

Моята история

По време на "възродителния процес" в София живееха около 30 000 турци, в момента техният брой може би се утрои. Имаме сдружение, което организира различни събития в града. В София по време на османското владичество е имало турци, които са били собственици на големи земи и имоти. В моето преводаческо бюро се обърнаха наследниците на една туркиня, живяла до 1947 г. в София, която в района на Овча купел владеела 360 дка ливади и пасища, където в момента е стадион "Славия", гараж "Република", "Хиподрума", техникуми, жилищни сгради и други, но те не успяха да си върнат тези земи, защото адвокатите им бяха заплашени.

Аз съм софиянец, защото...

Чувството за родолюбие на човек в София се разширява, докато в родното ти село това чувство обхваща само околийския център. Не съм се отчуждил от родния си край.

Мразя София, защото...

Задръстванията и синята зона.

Обичам София, защото...

София през последните няколко години се разкраси изключително много. София се модернизира и аз изпитвам удоволствие да ползвам новите придобивки, като метрото. София е по-хубав град за живеене и придобива европейски облик.